• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Urban Retreat
AddThis Social Bookmark Button

Urban Retreat

The project is an extension to, and renovation of, a mid-terrace, redbrick early 20th Century two-up-two-down town house. A former rear lane at the back of the gardens of the houses to the west and to the east formed part of the plot. The brief was to renovate the existing house and to provide additional accommodation to consist of a home office, a new kitchen with separate utility space and a bathroom at first floor level. This was to include the retention of the existing garage while creating an open plan flexible arrangement on the ground floor. The house opens directly onto the street and has a southerly aspect.

The initial problem manifested a solution that allowed the scheme create a coherent whole of the unusual cruciform site plan. This was achieved by the introduction of three court yards bounded by the existing house and garage, and the new part which is conceived as a series of volumes stacked up and juxtaposed to gain maximum penetration of natural day light to the interior. This is achieved with regard to the northerly aspect of the extension. The juxtaposition consists of the bathroom zinc clad box spanning from the existing house to the new timber utility block, placed at the node of the cruciform, with the kitchen in the clear space under the bathroom. A plate is placed over the whole of this junction to form the home office space with specific views to the courtyards. A roof light is placed in the north west of this plate such that the space can achieve the benefits of moving light all day. The building is a “tardis” concealed behind an otherwise regular street façade and contributes to the social diversity of the neighborhood.