• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Sub Urban Plate
AddThis Social Bookmark Button

Sub Urban Plate

The brief was to extend a detached 1940s house to provide a new family area, master bedroom and en-suite. The house appears unchanged externally when viewed from the front with the exception of the three storey tower structure. This appears tucked in behind the rear east corner of the existing house.

The extension is envisaged as three folded elements of varying heights. The lowest element is the living room, a two storey element accommodates the kitchen, master bedroom and en-suite, and the three storey element contains a hidden study at the top affording views over Dublin Bay.

Entry to the existing house gives no perception of the alteration that was perceived on approach. The arrangement of walls allows a continuous view from the front door to the rear garden whilst hiding the new living area. The transition between the new and existing is marked by a double height void which draws light into both the existing and new areas of the house. Clear and opaque glazings are used to define hierarchies of privacy between the spaces.

The upper internal courtyard further illuminates the kitchen and existing house. Two steps mediate between the kitchen and living which is at garden level. Full height glazing and one sliding door provide views and access via the lower courtyard to the south easterly facing garden.

The study makes reference to Irish tower house as a typology. On arrival at the top of the hidden staircase, uninterrupted views over Dublin bay are provided.